Så länge kan du få ersättning
En ersättningsperiod är 300 dagar. När den är slut behöver du uppfylla ett nytt arbetsvillkor för att fortsätta få ersättning. Har du barn under 18 år förlängs din ersättningsperiod med 150 dagar.
En ersättningsperiod inleds alltid med två karensdagar. En karensdag är en dag du då du inte får ersättning. När karensen är avklarad får du din första ersättningsdag.
Du kan som mest få ersättning för fem dagar per vecka, i genomsnitt 22 dagar per månad.
Om du har barn under 18 år
Är du förälder till barn under 18 år när dina 300 dagar är slut får du ytterligare 150 dagar. Förlängningen sker automatiskt då vi hämtar uppgifter om detta från Försäkringskassan, du behöver inte anmäla det själv.
Om du har arbetat under din nuvarande ersättningsperiod
Om du har arbetat under din pågående ersättningsperiod kan du uppfylla ett nytt arbetsvillkor och ha rätt till en ny ersättningsperiod. Arbetsvillkoret måste vara uppfyllt med arbete som du utfört efter att din senaste ersättningsperiod startade.
För att vi ska kunna utreda om du uppfyller ett nytt arbetsvillkor och fatta beslut om en ny period behöver du skicka in arbetsgivarintyg. Om du haft flera anställningar behöver du skicka in ett separat arbetsgivarintyg för varje enskild anställning.
Du uppfyller ett nytt arbetsvillkor om du har arbetat:
- minst 60 timmar per månad under 6 månader, eller
- minst 40 timmar per månad under 6 sammanhängande månader, men minst 420 timmar totalt.
Om du inte har arbetat
Om du har förbrukat alla dina ersättningsdagar och inte uppfyller ett nytt arbetsvillkor behöver du kontakta Arbetsförmedlingen så att de kan besluta om du ska delta i Jobb- och utvecklingsgarantin.
Om du blir inskriven i Jobb- och utvecklingsgarantin får du aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Aktivitetsstödet motsvarar 65 procent av din tidigare genomsnittliga inkomst om du fortsätter vara medlem hos oss. Om du avslutar ditt medlemskap påverkar det nivån på aktivitetsstödet.
Kontakta Arbetsförmedlingen för mer information om deltagande i Jobb- och utvecklingsgarantin.
Senast uppdaterat: 30 januari 2025