Nya a-kasseregler
Den 1 oktober 2025 träder en ny lag om arbetslöshetsförsäkring i kraft. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om de nya a-kassereglerna.
Vem omfattas av de nya a-kassereglerna?
De nya reglerna gäller för alla arbetslösa som får ett beslut om ersättning den 1 oktober 2025 eller senare. För den som har fått en ersättningsperiod före den 1 oktober och som har dagar kvar gäller de nuvarande villkoren för ersättning till dess dagarna är slut.
Hur uppfyller man det nya inkomstvillkoret för att få ersättning?
Från och med den 1 oktober 2025 behöver man uppfylla ett inkomstvillkor för att kunna få en ersättningsperiod från a-kassan.
Alla inkomster från arbete får räknas med. Som inkomst räknas lön och andra ersättningar som arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter för. A-kassan hämtar inkomstuppgifterna från Skatteverket.
För den som är egenföretagare räknas inkomster som man betalar egenavgifter för.
Nuvarande regler gäller under en övergångsperiod. Startade din ersättningsperiod före den 1 oktober 2025? Då gäller de nuvarande villkoren för ersättning till dess dagarna är slut.
Hur mycket ersättning får man med de nya a-kassereglerna?
De nya reglerna innebär att det främst är hur länge man har varit medlem i en a-kassa som avgör hur hög ersättning man kan få.
Beroende på medlemstiden kan man få ersättning med 80, 60 eller 50 procent av sin tidigare inkomst. Den högsta inkomst som kan ersättas i den nya försäkringen är 34 000 kronor i månaden.
För att kunna få 80 procent av sin tidigare inkomst måste man ha ett sammanhängande medlemskap i a-kassan på minst 12 månader. Medlemskapet måste finnas inom ramtiden, och man måste fortsatt vara medlem vid ansökningstillfället.
Den som har varit medlem under dessa förutsättningar i 6–11 månader kan få 60 procent av sin tidigare inkomst och den som har varit medlem kortare tid än så kan få 50 procent.
Minskning av ersättning
Ersättningen trappas ner med 10 procentenheter efter 100 ersättningsdagar. Därefter sänks den med ytterligare 5 procentenheter var hundrade dag.
Ramtid
Ramtiden är den tid som a-kassan tittar på för att se om en sökande uppfyller villkoren för att få ersättning. Ramtiden utgörs av de sista 12 månaderna innan man anmält sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Om man inte har kunnat arbeta på grund av exempelvis sjukdom, vård av barn eller studier på heltid, kan ramtiden förlängas. Det gäller också om man har varit företagare.
Hur länge får man ersättning med de nya a-kassereglerna?
För att få ersättning från a-kassan måste man uppfylla ett inkomstvillkor. Det gör den som inom ramtiden har haft en sammanlagd bruttoinkomst från arbete på minst 120 000 kronor och under minst fyra månader haft en inkomst på minst 11 000 kronor.
Den som har haft inkomster av arbete enligt ovanstående under 11 eller fler månader får 300 dagar, den som har haft inkomster av arbete enligt ovanstående under 8–10 månader får 200 dagar och den som har haft inkomster av arbete enligt ovanstående under 4–7 månader får 100 dagar.
Alternativregeln
Den som inte har tjänat sammanlagt 120 000 kronor under ramtiden, men som däremot har fyra sammanhängande månader med en inkomst på minst 11 000 kronor per månad, kan få ersättning i 66 dagar. Detta kallas för alternativregeln.
Hur fungerar den nya nedtrappningen av ersättning?
Ersättningen trappas ner efter 100 ersättningsdagar, först med 10 procentenheter och därefter med ytterligare 5 procentenheter var hundrade dag.
För att få 80 procent måste medlemskapet ha varit sammanhängande i minst 12 månader inom ramtiden och man måste vara medlem vid ansökningstillfället.
Hur påverkas ersättningen av arbete eller annan frånvaro?
I den nya arbetslöshetsförsäkringen minskar inkomster från arbete den ersättning man får från a-kassan. Det är den sökande som själv redovisar de eventuella inkomster som man haft under månaden. Det görs i månadsansökan. Ersättningen från a-kassan minskas sedan utifrån detta.
Man kan bara få ersättning för dagar som man kan ta arbete. Om man inte har kunnat arbeta, på grund av att man exempelvis har vårdat barn eller varit bortrest, minskas ersättningen för varje dag som man inte har rätt till a-kassa. Minskningen blir 1/22 av det månadsbelopp som skulle ha betalats ut om medlemmen varit helt arbetslös.
Eftersom den nya försäkringen är en månadsförsäkring, räknas all typ av tid när man inte har kunnat ta arbete av, även på lördagar och söndagar.
Hur ofta betalar a-kassan ut ersättning?
Från och med den 1 oktober 2025 kommer ersättningen från a-kassan beräknas och betalas ut månadsvis. Utbetalningarna görs i efterskott.
Den som är arbetslös får själv lämna uppgifter om bland annat inkomst och tid när man inte kunnat ta arbete i en månadsansökan.
En månadsansökan får inte vara äldre än tre månader.
Finns det en åldersgräns för att få ersättning från a-kassan?
Ja, man måste vara minst 20 år gammal för att få ersättning från a-kassan enligt de nya reglerna som träder i kraft den 1 oktober 2025.
Senast uppdaterat: 13 mars 2025